background
icon

WSZYSTKIE POSTY

Pesto brokułowe

post image

Składniki:

  • Brokuły 450g ( mogą być mrożone )
  • Cebula mała
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Tofu wędzone 60 g ( połowa opakowania )
  • Oliwa 5-8 łyżek
  • Orzechy mix, ziemne i nerkowca, 1-2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Przyprawy:

  • sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne ( szczypta, bardzo ostry )
  • natka pietruszki

Brokuły gotujemy do momentu jak zmiękną, studzimy i blendujemy. Na rozgrzaną oliwę 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną w kostkę, cebule i czosnek do momentu zarumienienia. Dodajemy brokuły i kontynuujemy smażenie na małym ogniu, dolewamy resztę oliwy aby konsystencja była gładka. Orzechy siekamy lub blendujemy na drobne kawałki i wrzucamy do całości, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy chwilę na ogniu, na sam koniec dodajemy tofu starte na tarce i natkę pietruszki! Smacznego!

Jedno z moich ulubionych pesto podawane z makaronem, lub chlebkiem!

Pesto wystarczy na 5-6 porcji z makronem, może być użyte następnego dnia na kanapkę!

#VEGAN #ZDROWIE #VEGETABLES

PODOBNE POSTY

post image

22/11/2020

Ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami

post image

14/12/2020

Chlebek bananowy

Chlebek na słodko idealny z masłem orzechowym!

post image

21/01/2021

Wegańskie a'la leczo

Rozgrzewające danie na chłodne wieczory.